De kwaliteit van olijfolie wordt bepaald door vele factoren, te beginnen met de groei van de boom. De olijfboom kan tot een zeer hoge leeftijd leven en wordt voor een groot deel beïnvloed door de klimatologische omstandigheden; afstand tot de zee en hoogte van het gebied. Daarom heeft elke regio, net zoals bij wijn, zijn eigen specifieke smaak en karakter.
Taris produceert elk jaar meer dan 50 unieke soorten olijfolie. Van volle, romige smaken tot subtiele toetsen, onze olijfolie kan eenieder bekoren.
PREMIUM
OLIVE
OIL
- Ongeëvenaarde kwaliteit
- Superieure kwaliteit
- Duurzaam en organisch
- Award winning
UNIEKE
SMAKEN
Noord-Egeïsche
olijfolie
Specifiek voor de olijfoliën uit de regio rond de Golf van Edremit is hun zeer vloeibare consistentie. Kenmerkend is het frisse, fruitige en grasachtige aroma met een milde en kortstondige bitterheid op het puntje van tong.
Zuid-Egeïsche
olijfolie
De Zuid-Egeïsche olijfoliën uit de streken Izmir, Aydın en Muğla zijn herkenbaar aan een vrij dominante, fruitige smaak. Ze zijn ook beduidend minder vloeibaar dan de Noord-Egeïsche olijfoliën.
■ Award winning
TARIS premium extra vierge olijfolie is
door de jaren heen meermaals geprezen met kwaliteitslabels en medailles in de grootste olijfolie competities van de wereld. Bekijk al onze awards hier.
Als de pit of het kernvlies van de olijf kapot geperst wordt, geeft dat een bittere en zure smaak aan de olijf. Het is dan ook zeer belangrijk dat de olijven een vrijwel gelijke maat hebben bij het persen. Daarom worden ze bij Taris met de hand op maat geselecteerd.
Daarenboven is het volledige productieproces van al onze oliën traceerbaar dankzij onze gespecialiseerde laboratoria.
■ Gecertificeerde biologische olijfolie
Biologische olijven worden geteeld zonder chemische meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Sterker zelfs, ook de omliggende regio’s moeten vrij van chemicaliën zijn.
Organik en de First Harvest Organik van TARIS olijfolie is goedgekeurd door het Ecocert-label. Deze flessen krijgen als bewijs een uniek nummer.
PRODUCTIEPROCES
PRODUCTIEPROCES
met liefde voor de natuur
Natuurlijk geteeld
De landbouwers telen hun olijven met liefde voor de natuur. Gedurende dit hele proces worden geen chemicaliën gebruikt en wordt extra aandacht besteed aan spaarzaam telen.
Onmiddellijk geperst
Van deze lokale boeren gaat de oogst meteen naar de perserij. En neem dat maar letterlijk, want hoe langer men wacht om de olijven te persen hoe slechter de kwaliteit wordt. In deze perserij – die trouwens ook gericht is op milieuvriendelijkheid – worden de olijven verwerkt tot een ambachtelijke olijfolie. Niet alles wordt geperst, sommige oliën worden fijn gemalen en gaan in grote zakken waar ze “lekken”..
Natuurlijk vruchtensap
Het resultaat is olijfolie in zijn meest pure vorm.
Deze olie wordt niet verhit, niet chemisch bewerkt en niet verdund met andere vetten, waardoor er nog meer vitaminen, mineralen, spoorelementen, fytochemicaliën en antioxidanten in zitten.
Geen gewone olijven
De befaamde olijven van Taris zijn geen gewone olijven. In vaktermen worden dit gefermenteerde olijven genoemd: minder zout en een langere rijpingsperiode. Dit is één van de grote succesformules bij TARIS. Kwaliteit primeert!
TA-ZE SHOP (Gent) of Online Webshop
Wanneer de olijfolie helemaal conform de kwaliteitscertificaten is wordt deze getransporteerd naar België. In onze winkel te Gent kan u het grote assortiment bekijken en u volledig laten verrassen. Geniet ook van de mooie verpakkingen en cadeautips.
voor elk gerecht
een olijfolie
De aciditeit (vrije vetzuren) van de olijfolie is bepalend voor de kwaliteit en prijs. Een hogere aciditeit geeft een lagere kwaliteit.
■ Extra vierge
Extra vierge olijfolie komt uit de eerste, koude pers. Versneden of gemalen tot pulp en uitgelekt onder eigen gewicht of zelfs ongefilterd: TARIS premium extra vierge olijfolie is olijfolie in zijn meest zuivere vorm. Pure topklasse. Maximale aciditeit is 0,8%
■ Vierge
Olijfolie met een perfecte aroma, smaak en kleur, evenwel iets minder fijn dan de extra vierge olijfolie. Maximale aciditeit 2,0%
■ Keukentip
Gebruik minimaal 2 soorten olijfolie in de keuken: extra vierge voor de koude keuken, en vierge voor de warme keuken.
Voor koude bereidingen is het heerlijk om de allerbeste kwaliteit olijfolie in huis te hebben. Extra vierge olijfolie is zeer rijk aan antioxidanten en omega-3 vetzuren, die niet aangetast worden zolang de olie niet verhit wordt.
Bakken en braden doet u beter met vierge of pure olijfolie. Geraffineerde olijfolie is ideaal voor gezond frituren.
■ Pure olijfolie
Pure of traditionele olijfolie is doorgaans een mengsel van 85% geraffineerde olijfolie en 15% vierge olijfolie. Deze olie is veel neutraler van smaak dan de vierge of extra vierge olijfolie.
Maximale aciditeit 1,0%
■ Geraffineerde olijfolie
Bij raffinage van de eerste persing worden onzuiverheden uit de olie gehaald. Daarbij gaat ook wat van de smaak verloren, waardoor deze olijfolie zeer mild en licht wordt. Uiterst geschikt voor gebruik op zeer hoge temperaturen.
Maximale aciditeit 0,3%
Wist u dat...
- Hitte of direct zonlicht verandert de smaak van olijfolie. Bewaar de olijfolie op een koele en droge plaats.
- Plastic flessen kunnen de kwaliteit van olijfolie niet lang garanderen. Glas of blik houdt ze langer goed en bewaard de smaak.
- Olijfolie kan bevriezen onder 5°C. Zet de olijfolie enige tijd op kamertemperatuur om te ontdooien. Dit schaadt de kwaliteit niet.
- Olijfolie absorbeert gemakkelijk de geuren en smaken van zijn omgeving. Zorg voor een goed afgesloten recipiënt.
■ Olie kookpunt
Geraffineerde olijfolie | 242°C |
Pure olijfolie | 238°C |
Mais olie | 232°C |
Hazelnoot olie | 221°C |
Vierge olijfolie | 208°C |
Extra vierge olijfolie | 208°C |
Koolzaadolie | 204°C |
Zonnebloemolie | 170°C |
Soja olie | 170°C |
Margarine | 150°C |
Boter | 110°C |